Osnovne informacije za lastnike spletnih strani

S petnajstim junijem 2013 se bo začela izvajati nova zakonodaja, ki lastnikom spletnih strani prinaša spremembe in nove zahteve glede zagotavljanja zasebnosti na spletu.

Kljub temu, da nas do tega datuma loči le še 14 dni, je zaznati veliko nejasnosti in zmede glede tega, kako se bo zakonodaja interpretirala in kaj morajo lastniki spletnih strani narediti, da jih ne doleti zagrožena kazen, ki lahko znaša tudi do 20.000 EUR.

Kaj se je spremenilo?

Zakonodaja lastnikom spletnih strani nalaga, da morajo svoje obiskovalce informirati o piškotkih, ki jih uporablja njihova spletna stran, za uporabo večine piškotkov pa potrebujejo privoljenje vsakega obiskovalca.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki se shranjujejo na vašem računalniku med brskanjem na spletu. Nameni piškotkov so različni, od tega, da omogočajo da ostanete prijavljeni, tudi če zaprete brskalnik, do shranjevanja vaše nakupovalne košarice v spletnih trgovinah. Preko piškotkov pa je mogoče tudi sledenje aktivnostim uporabnikov interneta. Preberite več o piškotkih tukaj.

Na koga vpliva zakonodaja

Posledice zakonodaje (EU cookie law), bodo občutili vsi lastniki spletnih strani v EU.

Piškotke uporablja skoraj vsaka spletna stran. Lastniki spletnih strani sicer tega večinoma niti ne vedo, še manj verjetnosti pa je, da zna povprečni uporabnik preveriti, kakšne piškotke sploh uporablja spletna stran. Preberite: Kako preveriti, če spletna stran uporablja piškotke?

Ali je potrebno upoštevati novo zakonodajo?

Praksa izvajanja nove zakonodaje se bo morala šele oblikovati, vendar da, zakon je obvezen za vse.

Predvidene kazni znašajo od 200 do 20.000 EUR za pravne osebe + dodatnih 100 do 500 EUR za odgovorno fizično osebo (direktor, lastnik s.p.)

Takoj v začetku najverjetneje ne bo kaznovan prav vsak, ki do datuma ni uspel implementirati možnosti strinjanja in zavrnitve uporabe piškotkov. Je pa priporočljivo spletne strani čim prej nadgraditi z zahtevanimi funkcionalnostmi. Za morebitne ukrepe je zadolžen urad informacijskega pooblaščenca, spremljajte novosti na njihovi spletni strani. Pomembne novosti bomo objavili tudi na Piskotki.Net.

Namen zakonodaje

Namen zakonodaje je zagotavljanje večje transparentnosti uporabnikom spleta, osvestiti širšo javnost o tehnologiji zbiranja informacij o njih ter jih spomniti, da imajo možnost izbire o tem, ali želijo da se podatki zbirajo ali ne. Podrobnejše informacije o regulaciji piškotkov lahko najdete tukaj.

Kako izpolniti zahteve zakonodaje

Za izpolnitev zahtev je potrebno razumevanje piškotkov tudi iz tehničnega vidika. Pomembno je tudi, a vemo katere piškotke spletna stran sploh uporablja, da se ti nato lahko nadzorujejo. Na naši spletni strani najdete tudi 7 korakov za doseganje skladnosti z zakonodajo.

Večina lastnikov spletnih strani je torej odvisna od programerjev. Če potrebujete pri tem pomoč, smo vam na voljo.

Piškotki na WordPressu in Joomli

Če imate osnovno tehnično znanje in vaša spletna stran temelji na WordPressu, ali Joomli si lahko namestite slovenski dodatek „Piskotki“ za WordPress tukaj in za Joomlo tukaj. Dodatek omogoča skladnost z novo zakonodajo, vendar zgolj namestitev dodatka ni dovolj. Pri namestitvi bodite zelo pozorni na navodila.