Zasebnost na spletu

Premalo se zavedamo, kakšni podatki se zbirajo o nas, ko smo aktivni na spletu. Največjo nevarnost vaši zasebnosti na spletu predstavljajo družabna omrežja, saj jim razširjenost njihovih vtičnikov na internetnih straneh daje ogromno možnosti spremljanja naših aktivnosti. 

Družabna omrežja imajo o nas že tako ali tako veliko podatkov, informacij o prijateljih, izobrazbi, delu, o naših interesih, naših družabnih navadah. Poleg vsega tega pa imajo možnost (preko vtičnikov na tretjih straneh) spremljanja tudi katere spletne strani obiskujemo.

Christian Schneider je naredil tehnično analizo piškotkov in zmožnosti sledenja uporabnikom družabnih omrežij, ki je prinesla šokantne rezultate:

Sledenje na spletu

Vsa tri največja socialna omrežja imajo možnost slediti uporabnikom, če so v njem prijavljena ali ne in tudi če sploh nimajo uporabniškega računa pri njih, dovolj je, da so vsaj enkrat obiskali njihovo spletno stran.

Zaradi zmožnosti sledenja ki jih ima, lahko npr. Facebook zlahka sestavi seznam za vsakega uporabnika (registriranega na FB ali ne), kaj je ta prebral, kaj je poslušal in kaj je gledal na spletu.

Ali družabna omrežja resnično spremljajo naše dejavnosti tudi v praksi?

V uradnem odzivu na zgornjo analizo so izjavili, da zbirajo podatke za izboljšanje njihovih storitev, za iskanje napak v kodi, in implementacijo dodatnih možnosti za uporabnike, vendar da teh podatkov ne uporabljajo za targetiranje oglasov.

Vendar če smo malo pozorni na oglase, ki se nam prikazujejo, lahko upravičeno podvomimo v njihove trditve.

Oglasi na Facebook omrežju se namreč izredno prilagajajo temu, kar počnemo na spletu. Skeptikom predlagamo, da naredijo en praktični test. Odjavite se iz Facebooka in kakšno urico namenite brskanju po spletu in v tem času obiščite različne spletne strani na temo avtomobilov (za primer). Nato zaprite vse zavihke, ter se ponovno prijavite v Facebook.

Obstaja zelo velika verjetnost, da boste na desni strani med oglasi zagledali ravno oglase za avtomobile ali z avtomobilizmom povezane izdelke.

Nova zakonodaja, ki ureja zasebnost na spletu je nastala prav z namenom, da zaščiti uporabnike, ter prepreči zbiranje teh informacij.

Zelo zanimiva TED predstavitev Garya Kovacs o sledenju na internetu (v angleščini):

Za radovedneže pa še nekaj besed Richard Stallmana o nevarnostih socialnih omrežij, prostem programju, patentih in še kaj (v angleščini):